Menu

Techniekblog van Hans


Kabels en leidingen: pe leidingen

Pe leidingen bestaan al meer dan 50 jaar

De productie van pe leidingen begon in de jaren vijftig met buizen met een kleine diameter. Sindsdien is het gebruik van pe leidingen en het aantal toepassingen enorm gegroeid, vanwege de veelzijdigheid en de voordelen die ze bieden in vergelijking met ijzer-, staal- en cementleidingsystemen.


De voordelen van polyethyleen leidingen

De flexibiliteit van pe leidingen zorgt voor kostenbesparing bij de installatie. Door hun inherente veerkracht en flexibiliteit kunnen de buizen spanningen verwerken die veroorzaakt worden door grondverschuivingen. Dit maakt de buizen zelfs geschikt voor onderzeese pijplijnen en in gebieden die gevoelig zijn voor aardbevingen. Pe leidingen worden vaak gebruikt bij het renoveren van oude pijpleidingen omdat ze gemakkelijk kunnen ingebracht worden in de oude leiding. Pe leidingen kunnen in rechte lengtes of op spoelen geleverd worden waardoor de noodzaak aan verbindingen en fittingen verminderd wordt. Pe-buizen kunnen met nieuwe technologieën of met mechanische middelen gekoppeld worden. Pe leidingen hebben een uitstekende resistentie tegen een breed scala aan chemische producten. Ze hebben ook een uitstekende slijtvastheid en bieden een lange levensduur. Zelfs in moeilijke omstandigheden kunnen ze tot 100 jaar gebruikt worden. Ze vereisen ook geen beschermende coatings of andere corrosiebeschermingssystemen omdat ze zeer goed bestand zijn tegen corrosie. Ze worden gestabiliseerd tegen afbraak door ultraviolet licht door het opnemen van koolstof in de grondstof. Zwarte pe leidingen zijn daarom geschikt voor installaties waar de leidingen blootgesteld zijn aan direct zonlicht.


Verschillende kwaliteiten

Er zijn verschillende kwaliteiten die worden aangeboden. De kwaliteiten van de pe leidingen zal verschillen naargelang de toepassing. De nieuwste generatie polyethyleen buizen hebben een nog hogere sterkte dan de eerdere generatie materialen. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen HDPE en LDPE-leidingen. LDPE is polyethyleen met lage dichtheid en een hogere flexibiliteit. De belangrijkste toepassingen zijn watertransport en het transport van vloeistoffen en gassen bij lage druk. HDPE-leidingen hebben een hogere dichtheid en zijn beter bestand tegen druk van binnenin. De SDR van een pe buis verwijst naar de standaardafmeting die de geometrie van de buis beschrijft en de verhouding is tussen de buitendiameter en de minimale wanddikte. Leidingen met een hogere SDR hebben een dunnere wand dan buizen met een lage SDR. Alle bedrijven die water- en gasleiding aanleggen maken standaard gebruikt van de beste kwaliteit. Naast het transport van gas en water zijn er nog een groot aantal toepassingen waar pe leidingen gebruikt worden. Ze worden onder andere ook gebruikt voor rioleringssystemen, als omhulsel voor elektrische en telecommunicatieleidingen. Bedrijven gebruiken ze ook voor het transport van perslucht en als ondergrondse toevoer van water bij interne blussystemen.

Over ons

Techniekblog van Hans

Hallo, ik ben Hans. Dit stukje internet benut ik voor mijn passie: schrijven over techniek. Ik werk als zzp'er in de bouw en dit werk in nogal onzeker. Hierdoor heb ik veel tijd om aan deze blog te werken en te schrijven over mijn passie. Op deze blog vindt je het laatste nieuws over alles in de technische wereld, tips en tricks, alles over technische snufjes en technische strategieën. Deze blog is speciaal bedoeld voor iedereen met een brede interesse in technische onderwerpen. Ik hoop te kunnen inspireren en te informeren en wens je veel leesplezier toe op mijn blog!

Archief

Recente artikelen

Omheining voor paarden laten plaatsen
12 januari 2018

Omheining paarden Natuurlijk wil je dat jouw paard

Kabels en leidingen: pe leidingen
30 november 2017

Pe leidingen bestaan al meer dan 50 jaar De produc